Bijbels Hebreeuws
Introductie
Het grootste deel van de Tenach is geschreven in het Hebreeuws. Een aantal gedeelten – Daniël 2:4 - 7:28, Ezra 4:8 - 6:18 en 7:12 - 7:26 – zijn in het Aramees overgeleverd. Het Hebreeuwse schrift bestond uit 22 medeklinkers en kende geen klinkers. In latere tijd hebben de Masoreten – Joodse geleerdden die zich bezig hielden met de overlevering van de tekst, werkzaam in de periode van de 6e tot 10e eeuw na Chr. – de tekst met klinkertekens, accenten en andere leestekens aangevuld. Onder een Masoretische tekst van de Hebreeuwse bijbel wordt een tekst inclusief de masoretische aanvullingen verstaan. Dit is de standaardtekst geworden. Het oudste volledige handschrift van de Tenach dateert van begin 11e eeuw en is geschreven door kopiïst Samuel ben Jakob. Deze codex staat bekend als de Leningrad Codex en bevindt zich in de nationale bibliotheek in Sint Petersburg, het vroegere Leningrad. Dit handschrift vormt de basis voor de Biblia Hebraica Stuttgartensia uitgave van de Hebreeuwse bijbel, welke algemeen gebruikt wordt als grondtekst van de Tenach.
Inhoud Cursus Periode Januari - Juni 2023
De cursus betreft in eerste instantie een introductie in het Bijbels Hebreeuws. Tijdens de eerste zes lesavonden komen de volgende onderwerpen aan de hand van de gebruikte literatuur (Vrolijk, 2020) aan bod:
- Alphabet en Klinkertekens; Klemtoon en Leesmoeders
- De Shewa, Accenten en Schrifttekens
- Zelfstandige Naamwoord en het Lidwoord
- Bijvoeglijke Naamwoord, Persoonlijk Voornaamwoord, Aanwijzend Voornaamwoord
- Status Constructus en Nominale Zinnen
- Voegwoorden, Voorzetsels (1)
Bij voldoende belangstelling wordt de cursus in September vervolgd.
Lesavonden en Huiswerk
De lessen zijn eens per maand op donderdagavond, 19:30-21:30u.
Voor data zie hier.
Om de stof te verwerken en thuis te raken in in het bijbels Hebreeuws moet rekening gehouden worden met één studieavond per week voor het maken van opgaven en opbouwen van vocabulaire.